Vastentijd: een soort van retraite?

Probeer eens in deze vastentijd op een ander ritme te leven:
tijd geven aan de dingen die anders altijd blijven liggen,
tijd geven aan je lichaam en je geest  om tot rust te komen.

Probeer eens in deze vastentijd vanuit een andere bron te leven:
inspiratie halen uit het levensverhaal 
van de Mens die opkwam voor kleine mensen, 
inspiratie geven aan mensen uit je buurt om samen dat geloof te beleven.

Probeer het eens uit,
enkele dagen of misschien wel 40 dagen.
Dan wordt Pasen verrassend vreugdevol.

In onze tijd zien tal van mensen – meer dan je soms denkt – de vasten als een tijd van bezin­ning en inkeer. De vastentijd is immers een periode die ons uitnodigt om bewuster na te den­ken over de dingen die we vanzelfsprekend doen, of juist laten, in het dagelijks leven. De vastentijd is een tijd om te zeggen: “Ik stop of verminder met wat mij afleidt van de kern, van God; en die tijd gebruik ik bewust om wat meer geestelijke dingen te lezen of meer dingen voor een ander te doen.” De vastentijd is een goed moment om stil te staan bij waar we in ons geloofsleven staan en of we daar tevreden mee zijn of niet. Wat is voor mij, als christen, be­langrijk?

De vastentijd is een soort van “retraite”, zeg maar. Maar hoe doe je dat? En zeker in corona­tijd! Wel, eigenlijk is het simpel: Bert Daelemans, een Jezuïet, heeft een digitale retraite sa­men­ge­steld, geïnspireerd op de spiritualiteit van Ig­na­tius, de stichter van de Jezuïetenorde.  Wil je meedoen? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Het volstaat te registreren met je e-mailadres opwww.ignatiaansbidden.org

De online retraite is gratis. Deelnemers ontvangen dagelijks om 18.00 uur een mail, met een gebedstip, een citaat, een geloofsimpuls. Je krijgt een korte meditatie rond een Bijbeltekst en enkele vraagjes die je helpen om de woorden binnen te laten komen in je hart. Je bepaalt zelf hoeveel tijd je hiervoor uittrekt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *