Meimaand – Mariamaand

Meimaand is de maand van Maria, de maand waarin we naar Maria kijken als belofte van een nieuwe lente en van nieuw leven. Haar bescheidenheid en haar onvoorwaardelijke liefde voor haar Zoon maakten haar tot een veilige haven, waar iedereen die zich tot haar wendt rust, kracht en bemoediging kan vinden.

Maria is het voorbeeld van totale overgave aan het plan dat God met haar voorhad. Haar ja was ja tot het einde. Zij is haar zoon trouw gebleven tot het laatste moment. Zij is de weg gegaan van geloof, liefde en trouw. Ontvankelijk, bescheiden en onvoorwaardelijke liefde zijn woorden die haar leven kenmerken. Haar leven wordt getekend – zoals ieder mensenleven – door vreugde en pijn, geluk en verdriet.

Ergens heb ik gelezen: “Bidden tot Maria is niet blijven staan in de vuurglans, maar de vlam uitdragen naar haarden waar ze is uitgedoofd, koude handen in de jouwe nemen en verwarmen, mensen binnenhalen bij de haard van Gods liefdesvuur.”

Maria is een populaire figuur, de meimaand, Mariamaand, is een ideale gelegenheid om haar in de kijker te zetten.

Waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men Maria tegen. Ook in Pellenberg tijdens wandelingen en fietstochten kunnen we halt houden bij elk kapelletje om even te bezinnen, te zingen, te bidden haar eenvoud, haar blijdschap, overgave en vertrouwen indachtig.

Gaan we op weg: Ganzendries, Zavelstraat, Plein, Kapelstraat……….

De heilige Bernardus van Clairvaux schreef over Maria:

“Als jij haar volgt, verdwaal jij niet.
Als jij haar aanroept, wanhoop jij niet.
Als jij aan haar denkt, vergis jij je niet.
Als zij je steunt, val jij niet.
Als zij je beschermt, vrees jij niet.
Als zij je leidt, word jij niet moe.
Als zij je begunstigt, bereik jij je doel.”

Onze wens: een warme lentezon, warme handen en een warm hart, een meimaand waarin we Maria feestelijk vieren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *