Maria-Tenhemelopneming

Wat hebben we de laatste tijd weer allemaal meegemaakt! Voor heel veel families had het een onherstelbaar verlies tot gevolg.
Maria zingt haar Magnificat voor God, een lied, een boodschap van bevrijding en van onwankelbare hoop. Zij bezingt de kern van de boodschap: God is niet ver weg, Hij woont in ons midden. Zij treedt nooit op de voorgrond, zij staat achter ieder van ons: zij is onze ruggegraat.
Al eeuwenlang neemt Maria een bijzondere plek in. In vele kerken vinden mensen spontaan de weg naar het Mariabeeld. Waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men U, Maria, tegen en zien we al wandelend of fietsend de vele kapellekens.
Maria heeft een spoor getrokken door deze wereld, een spoor waarin mensen zich veilig en begrepen voelen. Een spoor dat in stilte, liefde en eenvoud leidt naar Gods mens-geworden Zoon, Jezus Christus. Zoals zij de levensweg van Jezus mee aflegde, zo is zij ook aanwezig op onze pelgrimstocht door het leven. Met heel haar hart geloofde zij en zo nam haar leven een beslissende wending. Zij toont het volk de weg die leidt tot zekerheid, de hoop die zin geeft aan dit leven en vertroosting brengt.
Zij is onze steun en toeverlaat. We kunnen bij haar terecht, als bij een moeder, met al onze zorgen, vragen, vreugde en verdriet.

Onze Lieve Vrouw Hemelvaart is sinds minstens de 4de eeuw na Christus een gebruikelijke traditie, maar het was geen officieel erkend katholiek dogma tot de 1950-verklaring van paus Pius XII. Elke 15de augustus is de feestdag van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. Het is een religieus feest om de dag te vieren waarop, volgens de katholieke traditie en doctrine, de Maagd Maria door God in de hemel werd opgenomen.

Op maandag 15 augustus om 10 uur gaat er in onze kerk een Eucharistieviering door, wij vieren haar feest omdat zij de moeder is van Jezus Christus, onze Verlosser.

Ave Maria (Schubert) door Luciano Pavarotti.

Misschien

Misschien omdat je een vrouw bent, Maria,
voel ik me zo tot je aangetrokken.
Misschien omdat je zo mooi bent, Maria,
heb je bij mij een plaats in mijn hart.
Misschien omdat je weet wat liefde is, Maria,
kan ik zo van je houden.
Misschien omdat je pijn ervaren hebt, Maria,
kan ik zo mijn eigen pijn dragen.
Misschien omdat je een kind had, Maria,
kan ik mijn ouderschap zo goed beleven.
Misschien omdat je een vriendin had, Maria,
kan ik daardoor vriendschap dragen.
Maria, jij bent een vrouw onder alle vrouwen,
voor mij een voorbeeld dat zoveel waarde heeft.
Bedankt dat ik door jou liefde ken!

Lydia Nijs
Liturgische ploeg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *