De Adventskrans

De advent van 2020 wordt door Covid-19 iets heel bijzonder. Langs verschillende kanalen worden we uitgenodigd om iets speciaal te doen, om tekenen van herkenning en solidariteit te geven: om een vlam te tekenen en voor het raam te hangen, om lichtjes voor het raam te plaatsen, om zelf een lichtje te zijn voor een ander…

In heel wat verenigingen én gezinnen is het ook gebruikelijk om een adventskrans te maken en die een mooie plaats te geven in het huis. Voor de advent 2020 willen we jullie uitnodigen om zelf een adventskrans te maken en misschien ook een om door te geven aan een dierbare, een vriend, een buur… Kan dit een uitdaging zijn voor al wie zich jong van hart voelt?

De traditionele adventskrans is rond en symboliseert de aarde, heel de wereld. Hij staat ook voor het terugkomen van de jaargetijden. Gewoonlijk gebruikt men dennen- of sparrengroen om de krans te vormen als symbool van hoop.

De vier kaarsen staan symbool voor het komende Licht. Ze geven niet alleen de vier weken van voorbereiding aan, maar ook de vier windstreken noord, zuid, oost en west. Meestal zijn de adventskaarsen rood, symbool voor het liefdevol verwachten. Hier en daar gebruikt men drie paarse kaarsen en een roze kaars. Die laatste verwijst naar “gaudete” en wordt aangestoken op de derde zondag van de advent als voorproefje op de kerstvreugde.

In het midden van de adventskrans kan men een Mariabeeld plaatsen als symbool van het samen in verwachting zijn van de komst van Jezus. Het woord advent komt immers van de Latijnse stam ‘Adventus’, wat ‘aankomst’ betekent via de wortel van het woord ‘advenire’, waarbij ad – ‘aan’ en venire – ‘komen’ betekenen. Op Kerstmis kan het Mariabeeld vervangen worden door een hogere witte kaars die symbool staat voor Jezus Christus. 

Dat veel winkels niet open zijn, mag geen probleem vormen. Kijk maar eens rond wat je in eigen huis of tuin kan vinden. Ga dus aan de slag! Laat je eigen creativiteit de vrije loop en maak tenminste één adventskrans voor in je eigen plek. Betrek de kinderen erbij, of laat ze zelf een krans maken, bijvoorbeeld met strijkkralen (zie foto) of ander knutselmateriaal en led-lichtjes/kaarsjes.
Wie in volle gang is, kan er liefst nog eentje maken om weg te geven. 

En waarom niet? Maak van je adventskrans(en)  een foto en stuur die deze week maar door naar lppellenberg@gmail.com.  Wij kijken uit naar de foto’s van al jullie mooie creaties om daar een mooie collage van te maken tegen Kerstmis.

Veel creativiteit gewenst!

De Liturgische Ploeg: Hubert, Jan D., Jan W., Lydia, Malvine, Marleen, Sim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *